Първи отговори от Георги Котев

Това са отговорите на ядрения физик Георги Котев на първите въпроси, изпратени до неговия имейл , след като вчера сайтът www.eurochicago.com публикува сигнала му за опасната подмяна на ядрено гориво в “АЕЦ Козлодуй”. Темата започва да придобива публичност в България, но за да не заглъхне за три дни, призовавам всички блогъри да я популяризират според желанието и възможностите си.

Защо избрахте YouTube и блогосферата?

Поради две основни причини:
1. Защото преди това се обърнах към няколко български и интернационални институции, но нито една от тях не реагира своевременно на сериозността на сигнала – те не възразиха срещу моите аргументи, но и не предприеха нищо за стартиране на процеса на разследване на случая.
Изглежда сериозността на въпроса ги плаши повече от мен самия.
2. Избрах YouTube, като световен номер1, като гледаемост, независимост и безпристрастност. Така много повече хора и институции ще могат едновременно да се запознаят с проблема, да изразят своето мнение и евентуално да предизвикат адекватни последващи действия. А блоговете на www.eurochicago.com избрах заради тяхната необвързаност. Техните авторски странички се появиха далеч преди да се появят други подобни и регистрацията ми там е от най-отдавна – още от времето, когато бях командировка-специализация в атомния център недалеч от Чикаго.

Защо считате, че трябва да се бърза и именно сега е дошъл моментът за вашите разкрития?

1. Сега, защото преди около месец, след повече от едногодишни усилия; най-накрая успях да затворя кръга от факти, които потвърждават целостта и стройността на изградената схема.
2. И пак сега защото, за експерименталното доказване на моите съмнения, (за което се изисква едно не много сложно спектрометрично изследване на горивото) остават само малко повече от 2 месеца. След този срок по-голямата част от него ще бъде
вече поставено в реакторите и въпросното измерване съществено ще бъде затруднено, до голяма степен обезсмислено. Т.е. за да не се заличат следите, трябва да се действа бързо.

Не работите ли за някакви чужди интереси срещу атомната ни централа?

Не знам за никакви чужди интереси – твърдения за такива интереси звучат смешно за всички, които ме познават. Интересува ме само да стигна до истината за случващото се в АЕЦ «Козлодуй».

Кой очаквате да ви помогне?

Честно казано много ми е трудно да прогнозирам, след като вече се сблъсках с стена от неразбиране от страна както на отделни лица, така и от институции. Ето защо сега се надявам много на медиите и обикновените хора. Надявам се измежду хилядите зрители в България, а и по света, които ще гледат видеоклипа да се намерят достатъчно отговорни и смели, за да можем заедно да доведем нещата до успешен край. Игнорирането и пренебрегването на този проблем е много опасно за всички нас.

—-
Благодаря на всички, които се обърнаха с разбиране към мен!

One Response

  1. abe toq 6to nese zavre da ne kazvam kade…..az sum ot kozlodui i nqma da tarpq edin maloumnik da se pravi na interesen……..

Leave a comment